A vizeket érő szennyezések összefoglalása

 1. Biológiailag lebontható szerves anyag. A vízben oldott oxigént elhasználja, ezáltal halpusztulást okozhat és bűzt terjeszt. (Aerob és anaerob fermentációval távolítható el.)
 2. Biológiailag nehezen lebontható (rezisztens) szerves anyag kerül a vízbe. Ez kellemetlen ízt és szagot okoz, rákkeltő vagy egyéb egészségkárosító hatása lehet. (Kémiai oxidációval vagy adszorpcióval távolítható el.)
 3. Lebegő anyagok. A fenékre lerakódva a haltáplálékot betakarja, ha szerves anyag, akkor rothad és a vízben oldott oxigént fogyasztja. (Ülepítéssel, flotálással távolítható el.)
 4. Ásványi anyagok (sók). A víz keménységét növelik, öntözésre alkalmatlanná teszik, a víz ipari előkészítését drágítják. (Ioncserével, fordított ozmózissal, dialízissel illetve desztillációval távolítható el.)
 5. Biológiai egyensúlyt felborító anyagok (pl. foszforsók). Eutrofizációt okoznak (lásd az eutrofizáció tárgyalásánál). (Ioncserével, kicsapással, denitrifikációval távolítható el.)
 6. Mérgező anyagok (pl. cianidok, fenol, fémionok). A vízi élőlényeket (a  baktériumokat is) elpusztítják, ezáltal a víz öntisztulását megakadályozzák. (Kicsapással, ioncserével, kémiai oxidációval, adszorpcióval távolíthatók el a vízből.)
 7. Patogén mikroorganizmusok, melyek fertőzést okozhatnak. (Kémiai oxidációval valamint aerob és anaerob fermentációval távolíthatók el.)
 8. Hőmérsékletemelkedés. A hőszennyezés a biológiai egyensúlyt borítja fel, az oldott oxigéntartalmat csökkenti. (Hűtéssel és tározással oldható meg a probléma.)
 9. Radioaktív szennyezés. (Itt nem foglalkozunk tárgyalásával.)
 10. Hulladékok (25. ábra).

 

megosztás:
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Iwiw
 • Twitter