A talaj szennyeződései

A szennyező anyagok közvetlenül (mezőgazdasági termelésből, szennyvízből, hulladékból) vagy közvetve a levegőből (ülepedéssel, kimosódással) jutnak a talajba.

Tanulást segítő kérdések és feladatok

  1. Mi az elsivatagosodás? Mik az okai, és hogyan előzhető meg?
  2. Hogyan lehet lecsökkenteni a papírszükségletet, és hogyan lehet növelni a papír újrahasznosítását?
  3. Miért irtják az őserdőket?
  4. Mi a másodlagos szikesedés? Milyen káros hatásai vannak és hogyan védekezhetünk ellenük?
  5. Melyek a talajerózió legfontosabb okai?
  6. Miért fontos a talajerózió elleni védekezés és milyen lehetőségei vannak?
  7. Mi a defláció és hogyan lehet csökkenteni hatásait?
  8. A peszticidek elnevezés minek a gyűjtőfogalma?
  9. Milyen lehetséges megoldás lenne a talaj mezőgazdasági termelésből származó szennyeződéseire?
  10. Miért kell a talaj szennyeződéseinél (is) tárgyalnunk a savas esőket?  Milyen hatásuk van és hogyan védekezhetünk ellenük? Milyen hosszú távú megoldások lehetségesek?

Teendőink

  1. Inkább kertes házat vásároljunk!
  2. Telepítsünk konyhakertet!
  3. Ha nincs saját kertünk, egy világos ablakba virágládákba ültessünk növényeket (pl. sóskát, spenótot, snidlinget, fűszernövényeket stb.)!
  4. Tanuljunk többet a legelőkről!
  5. Csökkentsük húsfogyasztásunk!
  6. Támogassuk azokat a képviselőket, akik a legelők védelme mellett állnak!
  7. Újrapapírból előállított termékeket vásároljunk (WC-papír, írólap, papírtörölköző stb.)!
  8. Gyűjtsük külön, és adjuk le a papírhulladékunkat újrahasznosításra!
  9. Írjuk meg a letiltásunkat a reklámújságot küldő cégeknek!
  10. Ha házépítésre kerül a sor, természetbarát anyagokat használjunk!
  11. Segítsünk a non-profit szervezeteknek fát ültetni!
  12. Lépjünk be természetvédő társadalmi szervezetbe!
  13. Kertünkben természetes peszticideket használjunk a kártevők ellen, és szerves trágyát!
  14. Komposztáljuk a konyhai és a kerti maradékot (házilag vagy akár csoportosan)!
  15. Vásároljunk természetes eredetű termékeket!
  16. Támogassuk a helyi termelőket azzal, hogy a helyi piacon vásárolunk, és nem a nemzetközi cégek nagy bevásárló központjaiban!
  17. Gyakoroljuk a zöldségételek készítését!
  18. Utasítsuk el a szemetelést!
  19. Biztassunk másokat is mindezekre!
megosztás:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Iwiw
  • Twitter