Detergensek, szennyező anyagok hulladékokból

Szennyvízből detergensek (felületaktív, szintetikus úton előállított mosószerek, melyek szappant vagy felületaktív anyagot tartalmaznak) kerülnek például a talajba, melyek organoleptikus hatása és vivőhatása jelentős. Az ízanyagok, szaganyagok és ásványolaj eredetű anyagok vándorlását elősegítik, meggyorsítják.

A hulladékokból a talajba kerülő szennyezőkkel külön tantárgy (Hulladékgazdálkodás) keretében foglalkozunk.

Megoldás a talajszennyezésre:

A talajszennyezés megoldása folyamatban van, átalakulóban van ugyanis a jövő termelése. Robot-gépsorok és automatikák termelnek, ami munkaerő felszabadulással jár. De ez a munkaerő csak átmenetileg munkanélküli, mert az így felszabadult embereknek új lehetőséget biztosít majd egyrészt a szolgáltatás – eddig soha nem ismert minőségben és mennyiségben -, másrészt pedig a biomezőgazdaság, amely jelentős többletmunkát igényel a hagyományos mezőgazdasággal szemben (13. ábra).

13. ábra. Biofarm, zöldségtermesztés.
(forrás: whttp://www.ces.ncsu.edu )

A szükséges nagy tömegű élelmiszert a termőföld károsítása nélkül csupán egy teljesen új rendszer, a biofarm képes megvalósítani. A biofarmon nincsen vegyszeres műtrágyázás, nincsen vegyszeres növényvédelem, és új elképzelésen alapszik a földművelés agrártechnikája.

A műtrágyák helyett komposztot használ a biofarm, az itt keletkező növényi melléktermékekből és állati trágyákból. A biofarmról származó bionövényekre nem jellemző napjaink piaci gyakorlata, hogy a primőráruk több mint felénél az egészségügyi vizsgálat kimutatja a megengedettnél jóval nagyobb, az emberi szervezetre káros vegyszermaradványok jelenlétét. A bionövény-termesztés lényegesen több munkát jelent, de megéri. A piac szívesen megfizeti ezt a többletmunkát, saját egészségének megóvása érdekében.

A biofarm jellemzője még a védőnövények használata. Bizonyos növények képesek a közéjük ültetett egyéb növények megvédésére a kártékony rovarokkal szemben. Ezen védőnövények nagy része fűszer- vagy gyomnövény, de sok a gyógyszeralapanyag is közöttük, tehát a védőnövények másodlagos hasznosítása is jelentős.

A rovar-kártevők elleni védekezés másik lehetősége, a rovar saját ellensége.

 

megosztás:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Iwiw
  • Twitter