Megoldási lehetőségek

Két szinten kell erőfeszítéseket tennünk. Az egyik a már kibocsátott szennyezés megszüntetése, a másik pedig a megelőzés. Mivel a nem pontszerű források közül a mezőgazdaság messze a legnagyobb vízszennyező, ezért az egyik legfontosabb teendő a mezőgazdaságból származó vízszennyezők szabályozása. A szennyezőktől való megtisztítás a szennyvíztisztítás.

Fenntartható megoldás a szennyezés megelőzése. A tiszta és egészséges  felszíni és felszín alatti vizek létrehozásának kulcsa a fogyasztás csökkentése, az újrahasznosítás, a megújuló energiaforrások használata és a népességszabályozás mind a vízszennyezők mennyiségének csökkenését fogja eredményezni. A másodnyersanyagok felhasználása igen nagy környezeti hasznot hoz (4. táblázat).

4. táblázat  Másodlagos nyersanyagok használatának környezeti haszna (forrás: R. C. Lechter and M. T. Sheil. 1986. „Source Separation and Citizen Recycling. „In The Solid Waste Handbook W.D. Robinson, ed. New York: Wiley)

Környezeti haszon Csökkentés a primer alapanyagból való kiinduláshoz képest (%)
Alumínium Acél Papír Üveg
Energia-felhasználás 90-97 47-74 23-74 4-32
Levegő-szennyezés 95 85 74 20
Vízszennyezés 97 76 35 ¾
Víz-felhasználás ¾ 40 58 50

Olajszennyezés esetén feltételezhető, hogy az olaj direkt lebontására képes, azt szén- és energiaforrásként felhasználó baktériumtörzsek szelektálódnak szaporodnak el a szennyezett területen. Bizonyos idő után a vízfelszínen elhelyezkedő olajfilmet megbontják, egyre nagyobb felületet biztosítva az oxigén beoldódásának. Ennek a folyamatnak az elősegítésére kutatómunka folyik több helyen is a Földön.  A fenntartható megoldás azonban az olajproblémára csak az lehet, hogy lecsökkentjük a függőségünket az olajtól úgy, hogy megújuló energiaforrásokat használunk.

 

megosztás:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Iwiw
  • Twitter